Hjem > Artikkel

Ny plate

Hyllest til Nordens kvinner

Nordic Woman

"Nordic Woman" er et samlealbum laget av den norsk-pakistanske/afghanske musikkprodusenten, aktivisten og artisten Deeyah. Platen inneholder låter av kvinnelige folkemusikkartister fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, som har hentet inspirasjon fra ulike og særegne stiler i tradisjonell nordisk musikk.

Den 18 spor lange "Nordic Woman" er den første musikksamlingen i WOMAN-serien, en serie CD-utgivelser som skal ha fokus på kvinnelige artister fra hele verden og deres musikalske arv.

- Hvert album er en reise gjennom tradisjonelle musikkformer som kommer til uttrykk gjennom kvinners stemmer og kvinners artisteri, og er en utforskning av kvinners erfaringer. Tanken er å rette oppmerksomheten mot kvinners situasjon i verden i dag, deres prestasjoner, kamper og barrierene de fortsatt står ovenfor, sier initiativtakeren Deeyah.

Mange vil nok huske Deeyah under navnet Deepika Thathaal. Hun var en av de aller første norsk-pakistanske musikerne som utmerket seg her hjemme, og opptrådte alt som åtteåring i NRK. Hun ga ut egne album i både 1992 og 1995, men flyttet senere utenlands etter angivelige trusler fra fundamentalister. Her fortsatte hun å jobbe både politisk og musikalsk, nå under navnet Deeyah.  

"Hyllest til kvinners kreativitet"

- Det var naturlig for meg å begynne WOMAN-serien med en hyllest til kvinners kreativitet i det landet jeg er født i, forteller Deeyah. - Å vokse opp i et nordisk land, og se hva som var mulig for kvinner å oppnå, har ikke bare blitt en viktig del av mitt kunstneriske perspektiv, men har også påvirket mitt eget personlige engasjement for kvinners rettigheter. Det var klart for meg at "Nordic Woman" måtte bli den første utgivelsen i serien.

Deeyah har blitt prisbelønnet for sitt politiske engasjement, der hun selv har stått i bresjen for kvinners rettigheter og ytringsfrihet. Hun har også brukt film og sosiale medier som virkemidler i denne kampen. I 2007 stiftet hun Sisterhood, som særlig oppfordrer unge, muslimske kvinner til å uttrykke seg kunstnerisk.

Artistene som bidrar på "Nordic Woman" er Lena Willemark, Mari Boine, Annbjørg Lien, Bara Grímsdóttir, Tuva Livsdatter Syvertsen, Suden Aika, Unni Løvlid, Valravn, Kirsten Bråten Berg,  Ragga Grøndal & The Islandic Folk Ensemble, Adjágas, Phønix, MeNaiset , Garmarna, Heida Árnadóttir, SUO, Ranarim og Tone Hulbækmo.

Platen er produsert i samarbeid med Grappa Musikkforlag og Deeyahs eget plateselskap Fuuse Mousiqi.

Unni Løvlid  -  Foto Geir Dokken

Interesserte kan lese mer om Deeyah på denne nettsiden. Du kan også lese og høre eksempler fra platen på denne siden hos Grappa.


 


| Tips en venn | Skriv ut |