Hjem > Aktuelt > CD-utgjevingar > Artikkel

Olav Luksengård Mjelva

Fele/hardingfele, Røros/Hallingdal

Olav_Luksengard_Mjelva_cover_foto_em

Olav_Luksengard_Mjelva_cover_foto_em

Olav Luksengård Mjelva er en av dem som tar sikte på å leve av spillet sitt. Dette debut-albumet viser til fulle hans store talent. Det glitrer av slåttene på plata, der han skiftevis går løs på innfløkt polsdans og teknisk krevende hallingslåtter.

Den store overraskinga er hvor godt han får halling-og rørosspell til å passe naturlig sammen. Her spilles begge tradisjoner med innleving og drivende danserytme. Når Olav Luksengård Mjelva ”skrur på” artistbryteren, da er spillet pågående og disiplinert, men samtidig briljant og skinnene rent fra de første veka på fela – eller hardingfela. Dette er den mest varierte feleplata jeg har hørt.


 – Arne Fredriksen, Etnisk Musikklubb

”Glåmostradisjonen vokste jeg så å si opp med, med ukentlige øvinger i «Litjhurven» hos Mary og Olav på Trollhaugen. Senere ble jeg med i Glåmos spellmannslag. Etter hvert som jeg ble litt eldre oppdaget jeg at Glåmostradisjonen bare er en av mange tradisjoner i Røros. Feragen, Kvernengan, Tamneset, Brekken, Orvos, Galåen, Røros sentrum m.m. har hatt ganske så ulike spillestiler. Dette har interessert meg mer og mer de siste åra, og du finner noen eksempler på denne plata. Under oppveksten var jeg mye i Hallingdal, og bodde også der et år da jeg var liten. Da jeg begynte på Ole Bull Akademiet fikk jeg tilbud om et bi-instrument. Jeg har alltid hatt en tanke om at jeg må ha tilhørighet til musikken jeg spiller for virkelig å kunne mene noe med det, og da var hardingfela og Hallingdal et naturlig valg. Heldigvis ble jeg veldig godt mottatt i miljøet der etter noen øvingstimer, og det har gitt meg utrolig mye (og gjør det heldigvis enda)”


-Olav Luksengård Mjelva

Plateomtala er henta frå www.emcd.no
 


| Tips en venn | Skriv ut |