Meldt
Igjen gjør Aslak Brimi ting han ikke har gjort før – nå har han skrevet musikalsk barnebok i flere formater, om møte mellom byen og fjellets skapninger.
På to plater med en ung tradisjonsbærer møter solo hardingfeletradisjon svensk samspill i duo- og kvintettformat.
Du visste det kanskje ikke, men indisk harmonium er som skapt for folkemusikk fra Gudbrandsdalen.
Er det vanskeleg for deg å få oversynet over jolemusikken innanfor folkemusikk-sjangeren? Tvillingfolk tek ansvar og serverer deg hermed ein gjennomgang av ein stor del av jole-CD-ane som er gjevne ut dei siste åra.
Klikk her for oversikt over alle meldingar
Ytring
Det norskeste som fins er å gå på ski over Hardangervidda, vil noen mene. Men kanskje er det enda norskere å telle varer på nærbutikken med skolekorpset 2. januar? spør Sigrid Randers-Pehrson.
Kulturdepartementet arbeider med en nasjonal strategi for folkemusikk og folkedans. Skal musikken og dansen bli relevant for nye generasjoner, må den også være del av folkehelsestrategien.
Kunstnere går foran i å åpne folks øyne for at andre verdener er mulige, gjennom sine verker, sine liv, sitt eksempel. De stiller seg selv ytterst på planken og tvinger seg selv til å gå den. De bruker sine kropper og sine erfaringer direkte i arbeidet, de har ingen ting å skjule seg bak. Det gjør dem ikke til en maktelite.
Eit samla miljø må ta ansvar for at oppropet i Aftenposten blir starten på eit meir medvite Folkemusikk- og Folkedans-Noreg. Eit samla kulturliv må følge etter.
Tett på
To folkemusikkplater frå 2020 byr på kvar sin måte på alternativ og variert julestemning. Frå juletrefest til julemørker, frå «Et barn er født i Betlehem» til meir ukjende julesongar.
Tilbakeblikk
John Ole Morken skriver om da den vanlige fela fikk egen klasse på Landskappleiken, og om de tidlige kappleikene i det vanlige feledistriktet.
De store samlingene med slåttenedtegnelser må studeres i lys av sin samtid. Det gjør dem ikke til dårligere kilder - tvert om kan de gi innsikter man ikke kan få av lydfestet dokumentasjonsmateriale.
– Eigentleg har eg vel eit meir medvite forhold til tradisjonsarv no enn eg hadde då, seier Kim Rysstad i det han ser attende på vegen fram mot det å verta både kvedar og artist.