Røros Folk Festival arrangeres for andre gang i år, og er nummer to ut i Folkemusikks festivalpresentasjoner.

Røros Folk Festival arrangeres av Folkemusikkscena Røros, og andre helga i juni er bestemt som fast festivalhelg. Festivalsjef Olav Luksengård Mjelva sier det hadde vært rart om ikke Røros, som har et så sterkt folkemusikknavn både i Norge og utlandet, ikke skulle ha en egen folkemusikkfestival. Han ønsker hele Folkemusikk- og Folkedans-Norge velkommen, og slår et slag for å legge Landskappleik-oppvarminga til Røros.

– Hva er spesielt for Røros Folk Festival i år, Mjelva?

– Dette er det andre året vårt, og vi er veldig spente på fortsettelsen. I fjor var det stor oppmerksomhet rundt festivalen, og alle konsertene var så godt som utsolgte. I år har vi en litt mer internasjonal profil, med fantastiske artister som felespiller Alasdair Fraser fra Skottland og cellist Natalie Haas fra USA, svenske Hoven Droven, norsk-svensk-britiske Nordic Fiddlers Bloc – og mange flere.

Jam og konsert på Sangerhuset på Røros Folk Festival 2015. Også i år er det historiske Sangerhuset hovedarena for festivalen.

Festivalen byr både på rene konserter, folkemusikkquiz, ølsmakingskonsert, konsert med servering av «Røros-tapas», workshop, polskurs, middagsdans og festivalpub på Kaffestuggu og i Sangerhuset. I fjor solgte de ut de fleste av de omlag 600 billettene, og i år er 200 ekstra billetter lagt ut.

– De fleste programpunktene fra i fjor fungerte så bra og blir videreført i år. Men vi utvider også med et spennende bestillingsverk, «Heggeligubbens siste polsdans», komponert av John Ole Morken. Noen av landets beste dansere og musikere er med, mange fra Rørosregionen: Jørgen Nyrønning, Lajla Renate Buer Storli, Camilla Knutsen, Torill Jørgensen, Eirik Fuglesteg Luksengard og Hans og Alf Hulbækmo.

– Hva er det mest unike med Røros Folk Festival i floraen av norske folkemusikkfestivaler?

– Det aller mest unike er vel selve settingen i Røros Sentrum. Vi har gjort et bevisst valg i å bare bruke historiske lokaler i sentrum. Sangerhuset er vårt største lokale, med en kapasitet på ca. 220 personer – et fantastisk trehus med en lang historie. Vi bruker også Kaffestuggu og Vertshuset til flere arrangementer, både servering, ølsmaking, workshops og konserter. Alle som har vært på Rørosmartnan kjenner godt til disse lokalene. Dette bidrar til en veldig intim stemning som er så og si umulig å gjenskape i moderne kulturhus!

– I tillegg satser vi på en fin miks av musikk, lokal mat og drikke og internasjonale musikere i møte med våre beste lokale musikere. I år har vi blant annet «Mestermøte på Kaffestuggu», der Røros’ toraderhelt Leif Ingvar Ranøien møter Alasdair Fraser og Natalie Haas.

Vi har også en skikkelig storkonsert i Sangerhuset med Hoven Droven, der Røros UngdomsFolkband gjester på flere numre. Det blir stas!

– Hvem er den typiske publikummeren på festivalen?

– Etter bare ett år er det litt tidlig å si, men i fjor hadde vi godt oppmøte av både lokale og tilreisende. Så vidt jeg vet kommer det også en god del tilreisende i år. Vi prøver å legge opp programmet slik at det har noe ikke bare for folkemusikkinteresserte, men også for generelt musikkinteresserte og folk som er glad i god mat og drikke – og Røros.

Hele programmet til Røros Folk Festival 2016 kan du lese på www.rorosfolkfestival.com.