Etter å ha jobbet jevnt og bygget profilen sin i mange år, var Folkelarm en avgjørende faktor i å hjelpe Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola til å nå neste nivå.

Sarah-Jane Summers, opprinnelig fra Skottland, har turnert verden over med musikken sin, blant annet i USA, New Zealand og Australia. Hun er en erfaren musiker som har flere prosjekter i både Norge og Skottland bak seg. Hun flyttet til Oslo 2010 for å ta master i tradisjonell musikk og improvisasjon på Norges Musikkhøgskole. Etter å ha jobbet i musikkbransjen i mange år, ble hun frustrert over å måtte begynne på nytt i Norge.

Folkelarm møtte Summers en ettermiddag i Oslo i januar. Over en varm kopp te hadde vi en hyggelig prat om alt som har skjedd for Sarah-Jane og Juhani siden Folkelarm i september 2014.

– Vi kan nesten ikke tro hvor stor hjelp Folkelarm har vært for oss. Etter at jeg flyttet til Norge, møtte jeg selvsagt en del av de samme utfordringene jeg møtte gjennom mange år som musiker i Skottland. Dette har endret seg siden Folkelarm: Plutselig har mange dører åpnet seg, og vi har gjort et sprang fremover i Skandinavia.

Summers beskriver opplevelsen på Folkelarm som fantastisk.

– Ja, det var veldig godt organisert! Delegater kom og snakket med oss umiddelbart etter konserten. Vi spilte to ganger på Klubbscenen på Riksscenen, og rommet var fullt av folk. Vi opplevde mye større respons enn vi hadde sett for oss.

Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola
  • Sara-Jane Summers er felespiller, født i Skottland. Juhani Silvola er gitarist, født i Finland. Begge er fulltidsmusikere, bosatt i Oslo.
  • Summers har tidligere jobbet som musiker i Skottland, blant annet i den anerkjente felekvartetten RANT. I Norge har hun spilt med Sigrid Moldestad, Mala Fama, Hayden Powell og Highasakite.
  • Silvola er medlem av Erlend Viken Trio, og har tidligere spilt med bl.a. Adjágas, Mala Fama og Highasakite.
  • Som duo spilte Summers og Silvola på Folkelarm 25.-27. september 2014. Folkelarm hjalp Sarah-Jane & Juhani å få fotfeste i det tyske markedet, i tillegg til en platekontrakt, en agent og mange festivalkonserter i Norge, Skandinavia og Tyskland.

Konkrete planer

Som et resultat av Folkelarm 2014, er duoen nå signert på et tysk plateselskap. De kan langtidsplanlegge og søke seg mot jobbing i nye områder. Summers trekker frem dette som en av de viktigste tingene som kom ut av festivalen.

Like etter Folkelarm ble duoen også booket til den finske parallellen til Folkelarm, Folklandia – et bransjetreff og en festival på et cruiseskip mellom Helsinki og Tallinn. Juhani er finsk, men har aldri spilt profesjonelt i Finland. Vi snakket med Summers bare en uke etter de spilte der, og hun fortalte gledelig om hvor godt mottatt de ble.

– Spesielt for Juhani var dette en stor opplevelse. Han er en flott musiker og ble lagt merke til, og alle sa: «Hvem er dette? Og han er finsk!»

– Det viktigste er at vi har fått så mange kontakter og at folk kan se det vi gjør ‘live’. Det er mange arrangører som gjerne vil se og høre deg live, ikke bare på video eller i lydopptak.

I tillegg til de konkrete planene, kan Sarah-Jane og Juhani nå tenke større. Å bli booket og markedsført gir deg selvtillit til å ta mer kontroll over din egen kalender, til å se muligheter i stedet for begrensinger, forteller Sarah-Jane.

– Vi ønsker nå å bli litt mer vågale! Vi har sett nye muligheter vi tidligere ikke visste om. Vi jobber også med et nytt album og ønsker å utvikle ‘sounden’ vår videre.

Industrien

Summers og Silvola er begge allsidige musikere, og er vant til å jobbe med andre sjangere i tillegg til folkemusikken. De håper bransjedelen av folkemusikken vil fortsette å utvikle seg, og dermed gi musikere mulighet til å fokusere mer på musikken og mindre på administrative ting. De anbefaler andre til å søke på Folkelarm.

– Folk må se deg for å bli kjent med deg, og det er en av de viktigste tingene ved Folkelarm; et sted å bli sett og å møte nye folk. Hvis du har et prosjekt du føler er klart til å vises frem vil jeg absolutt anbefale å søke, avslutter Sarah-Jane.

Vi ønsker Sarah-Jane og Juhani lykke til med alle deres planer og konserter i fremtiden. Dette er en duo vi håper og tror vi vil se mer av i årene som kommer.

Folkelarm 2015 går av stabelen 24.—26. september 2015. Søknadsfristen for artister som ønsker å delta, er 20. februar. Søknadsskjema på folkelarm.no.