Byneset spellmannslag, landets ferskeste FolkOrg-lag, debuterte på Landsfestivalen for gammaldansmusikk i sommer.

Byneset spellmannslag ulastelig antrukket i flanellsskjorte, skinnvest eller sixpence, på vei til tevling.

Ganske nøyaktig klokka ti torsdag morgen ruller bussen ut fra Spongdal skole med 43 personer i. To familier følger i egen bil. Både foreldre og søsken er invitert med på turen. Aldersspennet er fra 3 til 71 år. Noen har fått i oppgave å arrangere limerickstafett, fotokonkurranse og quiz under turen og oppholdet. Det er femten ukuleler om bord, kjøpt inn på oppfordring fra lagets komp-leder Bjørn Olav Berg. På vei mellom Soknedal og Berkåk blir ukulelene stemt, og før lunsjrast på Dovregubbens Hall har de spilt seg gjennom store deler av sangheftet som er med.

Tora Daugstad Wik er klar med kontrabassen under konkurransen i samspel junior.

Det bærer av sted til Utgard fleirbrukshus og konkurranse i åpen klasse. Ventetiden fra lydprøven til konkurransen kjennes lang og nervepirrende for enkelte. Antrekket til de spente spellmennene er fargerike flanellsskjorter og sixpence. Til slutt blir alle geleidet inn bak scenen, der lagets musikalske leder Andreas Bjørkås tar kommandoen.

Et anslag på fela, og store og små med konsentrerte blikk er i gang.

 

Gitarene stemmes og lyden testes. F.v. Aksel Feuerherm, Magnus Bye Lorentzen, Dan Åke Clausen (bak) og Ole Martinus Berg.
Alle medlemmene i Byneset under 18 år under tevlingen i klassen samspel junior.
Spellmannslaget på scenen i klassen samspel junior.
Et utvalg konsentrerte herrer. F.v. Tor Erik Jenstad, Aksel Feuerherm, Bjørn Olav Berg, Manus Bye Lorentzen, Eirik Mo og Ole Martinus Berg. (Foto: Astrid Jullumstrø Feuerherm)
Julia Aasgård følger med på musikalsk leder Andreas Bjørkås' siste instrukser før alvoret begynner.

Fjorten av deltakerne i Byneset spellmannslag er under atten år. Det setter naturligvis sitt preg på festivallivet i gruppa. Noen trives best på lekeplassen, andre kaster frisbee eller slapper av og ser film. Noen øver ukulele, andre drister seg til å prøve zip-line og sveve over brusende fossestryk. De yngste boltrer seg i svømmebassenget. I laget er fem forskjellige skolekretser representert, og under festivalen knyttes vennskapsbånd på tvers av disse.

Laget har før Landsfestivalen hatt to seminar sammen med juniorene i Oppdal spell- og dansarlag. Derfor blir hele Oppdals-gjengen invitert på grilling. I noen timer koser sytti personer seg med mat og drikke mellom campinghyttene. Så framfører ukuleleorkesteret to sanger til stor applaus, før buskspillet tar over.

En utholdende musiker: Amund Langørgen trommer taktfast i timevis på mamma Ingrids fang.
Marit Husby Braa tester klatreløypa i Brimiland klatrepark. (Foto: Kim Feuerherm)
Byneset og Oppdal spellmannslag samlet til grilling og buskspell på Nordal camping. (Foto: Henrik Kamphus)
Klassekamerater og spellmannskompiser Kristin Vik Bjørkøy og Jostein Tronsaune bytter ut fela med ukulele for anledningen.
Det offisielle festivalbildet som beviser at Byneset Spellmannslag har deltatt på Landsfestivalen i gammaldansmusikk i Lom 2015. (Foto: Per Tomas Kjærvik, ReedFoto)

Reportasjen er ispedd utdrag fra Unni Ulltveits tekst til bildene. Hele teksten kan du lese i Folkemusikk nr. 3/2015, som er i salg nå.