Ethno Norge arrangeres for andre gang denne sommeren, på den lille øya Rørstad i Nordland. Vi tok en prat med prosjektleder Sofie Mortvedt om hva Ethno egentlig er for noe.

– Hva er historien bak Ethno?

– Ethno ble startet i Sverige i 1990 av folkemusikeren Magnus Bäckström. Han ønsket å starte en ungdomscamp som involverte tradisjonsmusikere fra ulike land. Siden den gang har prosjektet utviklet seg til hele verden. I 2013 ble det arrangert Ethno-camps i ti forskjellige land, blant annet Belgia, Portugal, India, Uganda og Australia. Ethno Norge ble arrangert for første gang i august 2014, på Ole Bull Akademiet på Voss.

– Hvem tok initiativet til Ethno i Norge?

– Guro Kvifte Nesheim og jeg har jobbet med Ethno i Sverige. Vi var på Ethnos lederkurs Ethnofonik i Paris januar 2012, og der fikk vi ideen til å starte Ethno Norge. Vi fikk med oss Anna Margareth Breivik og Anna Egholm Pedersen i arrangørgruppa. I styregruppa for Ethno Norge sitter Annbjørg Lien, Maja Gravermoen Toresen og Eivind Løvdal i JM (Jeunesses Musicales) Norway. JM er det internasjonale nettverket som arrangerer Ethno-camps rundt om i verden.

– Hvem kan være med på Ethno, og hva får de oppleve?

– Målgruppa er tradisjonelle folkemusikere fra hele verden i alderen 18 til 30 år. Deltakerne må kunne spille et instrument, og kunne lære seg melodier etter gehør. Tre profesjonelle folkemusikere er med som instruktører, musikalske veiledere og støttespillere. Ungdommene får utviklet seg musikalsk: De bruker hele dagen til å spille, og deltakerne lærer hverandre sine tradisjonelle toner. Om kveldene jammes det mye og danses tradisjonelle danser. Gjennom en kombinasjon av samspill, seminarer, jamsessions og konsertfremføringer får deltakerne mulighet til å lære seg musikk fra forskjellige land og regioner.

Ethno-deltakerne paraderer gjennom kjøpesenteret Amfi på Voss i 2015. (Foto: Jørgen Nordby)
Camilla Granlien har Alf Prøysen-workshop i forbindelse med jubileumsåret på Ethno Norge 2014. F.v. Drake Asaba på djembe, felespiller Mari Skeie Ljones, sanger Camilla Granlien og gitarist Annar By. (Foto: Jørgen Nordby)

– Ethno Sverige holdes samme sted hvert år, i Rättvik i Dalarna. I Norge flyttes det foreløpig rundt. Ønsker Ethno Norge også å finne en permanent base etter hvert?

 – Fjorårets Ethno på Voss var Norges første, og en stor suksess. Men i år ønsket vi å prøve noe helt nytt, derfor flytter vi det til Nord-Norge. Det gjør vi først og fremst for å gi de utenlandske deltakerne – men også de norske – en opplevelse helt utenom det vanlige. Norge er et dyrt land å reise til, og hvis deltakerne kan få en spektakulær opplevelse, vil det kanskje bidra til at flere ønsker å reise så langt. Mange norske ungdommer har heller aldri vært så langt nord i Norge, og det kan bli et eventyr for dem også.

– Vi undersøker for tiden musikkmiljøet i Bodø-området, og har vært i kontakt med lokale musikere og arrangører. Kanskje kan Ethno være med til å bidra til en fornyelse av interessen for tradisjonsmusikken på stedet? Vi ønsker også å involvere det samiske musikkmiljøet. Det står ei lita samisk skolestue ute på Rørstad, og det ville være opplagt å involvere den samiske kulturen og musikken.

På dette nedlagte småbruket på øya Rørstad utenfor Bodø skal Ethno Norge holdes i august 2015. (Foto: Victoria Liedbergius)
Fra Ethno Norge 2014 på Ole Bull Akademiet, Voss. Perkusjonist Petter Berndalen instruerer Nahuel Ivalo (t.v.), Andres Fuzeiro og Roberta Oliveira. (Foto: Jørgen Nordby)

– Ethno holdes i år altså på en liten øy uten veiforbindelse til fastlandet. Hva er ideen bak å arrangere Ethno her?

– Som sagt er en viktig grunn å gi deltakerne en spektakulær naturopplevelse utenom det vanlige. Ethno skal arrangeres på øya Rørstad, som ligger i havgapet utenfor Bodø. En av arrangørene har kjøpt et nedlagt småbruk der vi skal være. Her kan deltakerne sitte under midnattssolen og spille melodier og jamme med hverandre hele natten lang. Deltakerne skal sove i lavvoer og lage sin egen mat – dette etter etter ønske fra fjorårets deltakere, og inspirert av Trænafestivalen. Deltakerne skal få lov til å være litt utilgjengelige på Ethno Norge, som et avbrekk fra vårt raske og hypersammenkoblede samfunn. Mot slutten av Ethno skal vi spille på torgscenen under Nordland Musikkfestuke i Bodø, så da får de får møte litt av verden igjen.

– Det er delte meninger om sjangerblanding i folkemusikken. Noen mener det har en egenverdi å føre ulike musikalske uttrykk sammen, andre mener det viktigste er å ta vare på distinkte tradisjoner. Har du tanker omkring dette?

– Jeg har gjort meg mange tanker om dette, og jeg tror ikke minst ungdommene selv har tenkt mye over dette. For tiden skriver jeg en masteroppgave i musikkterapi ved NMH, der Ethno er tema. Jeg har i den forbindelse intervjuet mange Ethno-deltakere om deres egen tradisjon og fornyelse av tradisjonsmusikken. Meningene er delte: Mange synes det er en berikelse å få lov til å gå inn i andre kulturers tradisjonsuttrykk. De lærer mye om andre deltakere og deres kultur ved å prøve å tilegne seg andres musikk. Samtidig opplever de at denne musikken aldri blir helt deres egen. De kan imidlertid få inspirasjon og tilføre elementer til deres egen tradisjonelle spillestil.

– Om dette er en berikelse eller ”utvanning” av tradisjonsuttrykket, mener jeg skal være opp til ungdommene selv å bestemme. Vi lever jo i en kultur i dag hvor ungdommer nesten ikke kan unngå å bli påvirket av kulturelle uttrykk, både av annen tradisjonsmusikk og av andre sjangre og stiluttrykk. Mange av deltakerne har påpekt at de blir mer bevisst sin egen tradisjon ved å lære om andres tradisjon. De kulturelle forskjellene blir veldig tydelige på en Ethno-camp – likhetene også. Kvarttoner er for eksempel noe man finner i mange av kulturer som er representert på Ethno.

Ethno Norge arrangeres på Rørstad ved Bodø 5.–12. august 2015. Påmeldingsfrist er 1. april. På Ethno Norges hjemmeside finner du linker til påmeldingsskjema og til Ethnos internasjonale hjemmeside.