Folkemusikk presenterer hele talen kulturminister Anette Trettebergstuen holdt da FolkOrgs hundreårsjubileum ble offisielt åpnet med festkonsert lørdag 11. februar.

Hundre år!
Hundre år med folkemusikkglede og folkedanseglede!
Hundre år med ivaretakelse av kulturarv og historie!
Hundre år med nyskaping og nytenking – engasjement og driv!

Ja, kjære alle sammen! Kjære FolkOrg!
Hipp hipp og hundre ganger hurra – og gratulerer så mye med stort jubileumsår!
Jeg må nesten starte med å si at til hundreåring å være – så er FolkOrg uforskamma sprek og lett på foten!
Nå har vi jo akkurat hørt styreleder Hilde tale – og ja, ingen tvil om at her har vi med en engasjert, inspirert og relevant jubilant å gjøre!

FolkOrg har lang og stolt historie å se tilbake på. Men. Som vi hører – så er dere vel så opptatt av å se fremover – også på en dag som denne. Det er strålende! For dere – FolkOrg – gjør en utrolig viktig jobb!

Folkedans- og folkemusikkfeltet er opp gjennom årene blitt holdt levende i hevd av engasjerte lokallag – med mange ildsjeler i rekkene. Lokale spel- og dansarlag er læringsarenaer. De er inngangsport og talentklekkeri. De er møteplasser og kreative baser for aktive utøvere. Viktig kulturarv bringes videre og fornyes. Folk lærer og skaper av og med hverandre. De finner glede, mening og mestring, tilhørighet og fellesskap.

Lokale spel- og dansarlag er læringsarenaer. Inngangsport og talentklekkeri. Møteplasser og kreative baser for aktive utøvere. Viktig kulturarv bringes videre og fornyes.

Som medlemsorganisasjon binder FolkOrg sammen – og styrker – alle disse miljøene – alle ildsjelene og stå-på-folka og utøverne. Dere er superlim og støtteapparat, møteplass og nav.
Det er kjempeviktig arbeid! Ja, bare tenk hvor viktig Landskappleiken og Landsfestivalen er for utøverne – for feltet!

Og samtidig som FolkOrg skaper et godt rammeverk for lagene – så gjør dere en enestående innsats for å styrke rollen og vilkårene til folkedansen og folkemusikken i samfunnet vårt som helhet. Dere står på – for mer gjennomslag for folkedans og folkemusikk – enten det er i samarbeid med aktører som Arrangørforum eller Music Norway eller i møte med politikere som meg.

Dere pusher på for å få feltet og kulturarven opp og frem – ut til flere – og inn i ny tid.
Det er utrolig viktig. Ja, å ta vare på «den immaterielle kulturarven», det har vi lova Unesco å gjøre. Og dere på feltet – dere gjør mye av denne innsatsen i praksis – for oss som lever i dag – og alle som skal komme etter.

Jeg må særlig si at det er en fornøyelse å følge med på hvordan dere bidrar til at folkemusikken og dansen holder seg relevant og i bevegelse – og treffer nye hjerter.
Da tenker jeg for eksempel på arrangementer som Tuvas Blodklubb her på Riksscenen. Det er utrolig spennende hvordan artister fra andre sjangre inviteres inn i folkemusikken! Slik får flere musikere og publikummere øynene opp for kulturarven – og samtidig skapes ny, spennende kulturarv.

Det er vel knapt en musikalsk sjanger i Norge i dag som ikke tidvis blander inn elementer fra tradisjonsmusikken! For det er jo slik at selv om tradisjonsrik kulturarv hører vår historie til – og binder oss sammen som folk her oppe i nord – så har den også universell kraft. Folkemusikken og folkedansen – er på én og samme tid urnorsk og nordisk – og helt grenseløs. Det gjelder også musikken og dansen fra nasjonale minoriteter og den samiske befolkningen, så klart. Det er kultur fra bygdene våre – og det hører verden til. Og dere er med på å gi den krafta – farten – mangfoldet – relevansen – og kvaliteten.

Selv om tradisjonsrik kulturarv hører vår historie til, så har den også universell kraft. Folkemusikken og folkedansen er på én og samme tid urnorsk og nordisk, og helt grenseløs.

Det er i det hele tatt VELDIG lett for en kulturminister å heie på jobben dere gjør, FolkOrg.
Og jeg må jo si det er ekstra lett for meg: Jeg er tross alt kulturminister i ei regjering som har det overordna målet at vi vil ha mer «kultur å leve AV og leve FOR». Det betyr at vi først og fremst jobber for at alle skal kunne oppleve og delta i kultur – uansett hvor de bor eller hvor tjukk lommebok foreldrene har. «Alle skal med». Fordi vi vet hvor mye det å delta betyr gir den enkelte – og hvor mye det betyr for fellesskapene våre.

Og «kultur å leve av?
Vi jobber for å løfte kultursektoren skikkelig, slik at kulturen får plassen og vilkårene den fortjener i samfunnet vårt. Kulturarbeiderne – i dette tilfellet yrkesaktive folkedansere og folkemusikere – er arbeidsfolk og skal vilkår og rettigheter på linje med alle andre.
Han som tar pusten fra alle med halling – han skal ikke bare ha applaus, han skal ha betalt. Det samme skal hun som kveder og som stiller opp som lærer i kulturskolen. Her er vi jo veldig på lag, FolkOrg – og vi samarbeider godt allerede.

Dere skal vite at vi skal fortsette å gjøre vårt: Vi er i gang med en kunstnermelding for å løfte yrkesutøverne. Vi er i gang med en strategi for å finne ut hvordan vi kan løfte kulturfrivilligheten – hva trenger dere av lokaler, av ordninger?

Og – i tillegg – så går vi nå i gang med en helhetlig gjennomgang – en NOU – av hele musikkfeltet. Vi lager mandatet nå. Og folkemusikkfeltet vil selvsagt være en del av dette arbeidet.

Vi støtter også opp konkrete prosjekter hos FolkOrg som den internasjonale satsingen EX.TRA.

Og i år støtter vi selvsagt jubileumsåret som dere nå drar i gang – så klart gjør vi det!
Et jubileumsår for folkedans og folkemusikk. Altså, jeg gleder meg veldig til å se og høre hele landet trampe med til takta fra medlemmene i år! Det tror jeg kommer til å by på fantastiske opplevelser for mange!

Jeg har hørt at dere har gode rekrutteringstall allerede nå FØR året er i gang. Da er det jo bare å tenke seg hvor mange som er med på slutten av året, når enda flere har fått med seg alt det spennende og stolte dere inviterer til!

Igjen: Tusen takk for den strålende jobben dere gjør, FolkOrg! Gratulerer med de første hundre år. Flere skal det bli! Jeg kjenner jeg nesten får lyst til å ta et hallingspark selv her: Det er en stor glede for meg å erklære at FolkOrgs jubileumsår for folkedans og folkemusikk er i gang!

– Til hundreåring å være, er FolkOrg uforskamma sprek og lett på foten, konstaterte kulturminister Anette Trettebergstuen i sin tale. Hun hyllet FolkOrg og kom med signaler om at folkemusikk og folkedans skal satses på. (Foto: Thor Hauknes)