Laget fylte 60 år i 2023 og har i disse årene blitt ledet av flere, blant andre Sigmund Sveen, Magne Bø og Arild Plassen, og fra 1998 av Berit.

Å være leder i laget innebar å skrive ned leiker, planlegge repertoar og ikke minst øve inn stoffet så hun kunne lære det bort til resten av laget.

Berit gjorde en stor innsats for rekruttering av barn og unge, så i mange år hadde Dovre et eget juniorspelmannslag, som deltok på kappleiker på blant annet Røros, Vågå, Fagernes og Oppdal. Juniorene hadde øvingshelger på Grimsdalshytta hver høst og fikk et godt samhold, og flere er fortsatt aktive musikalsk.

Spelmannslaget samarbeidet i alle år med folkedanslaget og spilte til dans på øvingskveldene til danserlaget. Hvert år arrangerte lagene Folkemusikkmesse med dans i Dovre kirke under Hjerleidutstillingshelga i juni, vi spilte også på utallige konserter, folkemusikktreffen i Vågå, OL på Lillehammer, og laget fikk Kulturprisen i Dovre. Men noe av det viktigste laget gjorde var å spille og dokumentere tidligere Dovre-spelmenn på årlige stevner på Budsjord gård.

Spelmannslaget med Berit i spissen fant fram gamle noter og innspillinger og øvde inn leiker fra spelmenn som hadde virket i Dovre tidligere. Vi fant fram bilder, inviterte etterkommere etter spelmennene og lagde flotte stevner der hver enkelt ble hyllet, og alle leikene ble dokumentert, og disse er nå i folkemusikkarkivet: Pål Angard, Åsmund Høie, Tor Wigenstad, Magnus Holshagen, Helmer Stordal og Magne Bø.

Berit Fiksdahl døde 7.januar etter en lengre sykdomsperiode og ble begravet fra Dovre kirke 16.januar. I begravelsen spilte Øystein Rudi og Geir Thorud «Berits vals» som Magne Bø lagde til hennes 50 årsdag.

Berit og spelmannslaget har tilført unge og voksne, dansere og lyttere utrolig mye musikk og glede gjennom disse 40 årene, som vi er utrolig takknemlige for.

Så har siste tone fra Berits fela stilna, men i Dovre har vi mange gode minner om Berit som en drivkraft for folkemusikken, og en sambygding som har lagt ned en enorm frivillig innsats for at vi andre skulle få spille og glede oss over tradisjonsmusikken i Dovre. 

Og hver gang vi hører eller spiller «Berits vals», så vil vi minnes Berit Fiksdahl i takknemlighet. 


Dovre spelmannslag ved styret
Inge Høie, Jan Jøndal, Åse Bentdal, Harald Elvestad, Ola M. Skrugstad, Helle Hundevadt

 

Minneord over Berit Fiksdahl

Berit på Folkemusikkmessa i Dovre kirke 12.6.22
Foto:  Helle Hundevadt